Perawan bukan ukuran

Apa perasaan anda jika isteri yang baru dikahwini bukan seorang gadis suci? Bagi suami yang memandang tinggi aspek itu barangkali perasaannya bercampur baur, marah dan berduka cita.

Berdepan dengan era kemodenan hari ini, ketika nilai agama makin terhakis dan norma masyarakat dipinggirkan terutama bagi sesetengah anak muda, tiada jaminan seseorang itu bakal mempunyai isteri yang suci atau dara.

Ditambah corak pergaulan bebas, tidak menolak perasaan ragu di kalangan suami terhadap status bakal isteri. Tetapi, jika masyarakat mengamalkan ajaran agama, persoalan itu tidak timbul.

Kini, muncul segolongan anak muda yang bangga kerana tiada dara sebelum perkahwinan yang sah pada usia belasan tahun, kerana beranggapan ia suatu gaya golongan yang maju dan bertamadun.

Sudah tentu persepsi sebegini disebabkan pengaruh dari luar terutama melalui aksi liar filem Barat, internet dan gaya hidup bebas yang merubah persepsi sesebuah masyarakat terhadap mahkota wanita itu.

Di Barat keadaan kian parah apabila sesetengah wanita sanggup ‘menawarkan’ kesucian itu semata-mata kerana kepentingan wang. Memalukan sekiranya wanita Timur mengikut jejak mereka.

Media melaporkan pada 2008, seorang model Itali, Raffella Fico, ketika itu berusia 20 tahun, menawarkan daranya dengan sejuta Euro (RM4.9 juta).

Dia memberitahu majalah Itali: “Saya tidak sabar untuk melihat siapa yang sanggup membelanjakan wang untuk memiliki saya.”

Fico yang muncul dalam rancangan Big Brother versi Itali awal tahun lalu, berkata dia akan menggunakan wang itu untuk membeli rumah di Rom dan membayar yuran kelas lakonan.

“Saya tidak tahu apa rasanya melakukan seks,” katanya kepada majalah Chi.

Pada tahun yang sama juga, seorang rakyat Amerika yang menggunakan nama pena Natalie Dylan mengumumkan yang dia akan menerima bida bagi daranya melalui laman sesawang.

Satu tinjauan pendidikan seks remaja Britain berusia antara 14 dan 17 tahun pada 2008 (dilakukan oleh YouGov bagi Channel 4) menunjukkan hanya enam peratus remaja terbabit bercadang menunggu sehingga berkahwin sebelum mengadakan hubungan seksual.

Sementara itu, satu kajian oleh Clark dan Hatfield di sebuah kampus Amerika Syarikat yang disiarkan pada 1989 dan 1990, menggunakan penyelidik wanita dan lelaki terhadap mereka yang tidak dikenali mengutarakan beberapa soalan: Mahukah anda keluar bersama saya, ke pangsapuri saya, mengadakan hubungan seksual dengan saya?

Pelajar perempuan menjawab ‘ya’ kepada penyelidik lelaki 50 dan enam peratus, manakala tiada yang menjawab ‘ya’ bagi hubungan seksual. Pelajar lelaki pula menjawab ‘ya’ kepada penyelidik wanita 50, 69 dan 75 peratus.

Walaupun sesetengah mereka melahirkan kepuasan melakukan hubungan seksual sebelum perkahwinan tetapi ramai yang berkecamuk dengan penyesalan, rendah diri dan berasa bersalah.

Dr Danial Zainal Abidin dalam buku Perubatan Islam, menyatakan kepuasan seksual mempunyai maksud yang luas dan tidak hanya terhad kepada kepuasan berbentuk fizikal semata-mata.

Menurut pakar psikologi dan pengarang buku Women Who Love Sex, Dr Gina Ogden, kepuasan seks terutamanmya bagi kaum wanita berhubung rapat dengan keintiman hati, kepercayaan, kemesraan, keterbukaan dan memori ibadah.

Seks ialah hubungan spritual dan fizikal yang terjalin di antara sepasang suami isteri yang berkahwin secara halal, dinaungi landasan syariat yang suci, demi mencari keredaan Ilahi.

Gadis atau dara merujuk kepada wanita muda yang mempunyai karekter tiada pengalaman hubungan seksual. Begitupun terma dara sering juga dinisbahkan pada subjek lain.

Menurut Kamus Dewan, dara bermaksud tidak pernah (masih belum) melakukan persetubuhan dengan lelaki, gadis, perawan. Gadis yang sudah baligh tetapi belum berkahwin. Dengan kata lain ia membabitkan kesucian seorang gadis.

Dara ialah membran, bahagian vulva wanita yang cenderung menghentikan kemasukan ke vagina dan meregang atau kadangkala ia terkoyak apabila seseorang mengadakan hubungan seksual.

Ia sesuatu yang sangat bernilai, iaitu simbol maruah seorang wanita tetapi tiada jaminan terhadapnya apabila berlaku hubungan jenis.

Kerosakan dara mungkin menyatakan vagina sudah ditembusi tetapi ia juga boleh rosak disebabkan aktiviti fizikal atau penggunaan benda tertentu.

Sesetengah ahli sejarah dan antropologi menyatakan kebanyakan masyarakat meletakkan nilai tinggi terhadap dara sebelum perkahwinan, termasuk Amerika Syarikat sebelum revolusi seksual.

Begitupun, tidak bermakna tiada aktiviti seksual sebelum perkahwinan, bahkan banyak kes yang berkaitannya seperti seks oral, seks dari jalan belakang dan masturbasi.

Justeru, bagi golongan yang mengutamakan dara, walaupun hilang, mereka akan berusaha memulihkannya melalui beberapa cara seperti pembedahan. Prosedur ini biasanya berlaku di Timur Tengah, di mana dara dianggap mahkota.

Islam mempersiapkan perintah aktiviti seksual hanya boleh berlaku antara individu yang berkahwin secara sah saja. Suami dan isteri mesti sentiasa menyimpan keinginan dari segi emosional dan seksual terhadap pasangan.

Perintah ini secara tidak langsung melarang orang Islam daripada melakukan hubungan seksual sebelum perkahwinan, sekali gus dapat memelihara kesucian gadis dan maruahnya.

“Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat.” (al-Isra:32)

Gara-gara dara juga di Perancis, baru-baru ini, perbahasan hangat tercetus mengenai undang-undang perkahwinan selepas mahkamah memansuhkan perkahwinan satu pasangan Muslim atas alasan suami yang isterinya bukan dara seperti didakwa sebelum berkahwin.

Bagi kes itu, sesetengah pihak menyifatkan keputusan hakim sebagai bertentangan dengan staus sama taraf antara lelaki dan wanita serta melanggar hak wanita.

Tetapi menurut peguam suami berkenaan, mahkamah memansuhkannya kerana si isteri berbohong yang ditetapkan sebagai ‘kewajipan pihak yang menandatangani kontrak’ mengikut undang-undang tempatan.

Bagi sesetengah negara, sehingga lewat kurun ke 20, keadaan sebaliknya. Jika seseorang lelaki tidak mengahwini wanita diambilnya yang masih dara, wanita terbabit diizinkan untuk mengemukakan saman terhadap lelaki terbabit dan menebus wang.

Oleh Idris Musa


Pancutkan Isteri Anda. Keterangan lanjut, sila klik sini.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku yg dah season ni,tak kesah sangat,asal ada bahan baik lagi o.k. lah.

Manusia tu sama saja..Benda pun sama rasa nya..tapi ada kelebehan ..mengikut style kehidupan.

Tapi yg kali pertama misti lah atau wajib lah ..maseh original...sebab kita pun maseh original lagi..raso geli..tak bermaruah lah..geli le dng dah seasons ni...

Melainkan kita dah jadi 'Paktenggek" kena lah dng mak tenggek..chaos.

Catat Ulasan

 

Arkib Blog

Pelawat

Pikat Isteri

Artikel

Catatan Popular