Dilemma isu seksualiti wanita

Seksualiti wanita tidak pernah dibincangkan secara terbuka sebelum ini kerana seks dianggap isu lelaki.

Manakala, wanita hanya memainkan peranan sebagai pemberi khidmat seks atau sex service provider.

Tanggapan ini adalah sesuatu yang kuno. Kini wanita seperti lelaki mempunyai hak dan keperluan dalam hal seksualitinya di mana kaum lelaki perlu prihatin.

Jika lelaki tidak prihatin tentang keperluan batin wanita, keintiman seksual antara mereka tidak membina.

Masalah boleh berlaku kecuali wanita itu mengambil inisiatif sendiri, berusaha mendapat penyelesaian.

Jika tidak, maka wanita itu akan terbelenggu dengan masalah tersebut untuk selama-lamanya.

Masyarakat suatu ketika dulu berpendapat, wanita tidak boleh lebih daripada pasangan lelakinya dan perlu mengikut jejak syahwat pasangan lelakinya.

Jika syahwat pasangan lelaki tidak lagi dapat berfungsi, dia harus terima hakikat itu.

Jadi wanita harus menderita dalam diam. Kini masyarakat terima hakikat yang wanita perlu keselesaan batin dan kelegaan syahwat dan berhak ke atasnya.

Apakah seksualiti wanita?

Seksualiti ialah proses pengenalan diri seseorang individu baik lelaki atau wanita.

Proses ini bermula dari peringkat bayi sehingga ke peringkat dewasa dan lanjut usia.

Seksualiti itu ialah anugerah Tuhan kepada kita sebagai manusia yang berperasaan dan mempunyai kehendak tersendiri.

Jadi seksualiti itu tidak sama pada mana-mana individu dan jantina. Sebahagian daripada proses seksualiti ialah pengenalan tentang kehendak syahwat dan naluri seksual.

Ini termasuklah hubungan kelamin, kesihatan seksual dan tanggungjawab seksual dan bukan sekadar menghindarkan penyakit kelamin sahaja.

Seksualiti manusia berubah dari semasa ke semasa. Ia juga tertakluk kepada pengenalan, pengalaman, pendedahan dan juga mengikut kemampuan kesihatan.

Ini termasuklah amalan gaya hidup yang sihat dan pencegahan daripada penyakit yang boleh mempengaruhi fungsi syahwat dan naluri, seperti penyakit kencing manis, sakit jantung, sakit buah pinggang dan lain-lain.

Begitu juga dengan wanita, mereka mempunyai seksualiti yang tersendiri.

Tidak ada seorang wanita pun yang mempunyai kemampuan seksualiti yang sama dengan wanita yang lain.

Walaupun dari segi asasnya, semua wanita mempunyai perasaan, keperluan dan kehendak batin, syahwat dan naluri.

Malah, bukan semua wanita dapat memenuhi hasrat atau hajatnya.

Sebilangan besar daripada mereka hanya menerima hakikat tersebut tanpa membuat apa-apa.

Jadi, tidak hairan jika kajian tentang seksualiti manusia memberi unjuran yang lebih tinggi kepada wanita yang mengalami masalah disfungsi seksual berbanding lelaki.

Kajian menunjukkan, jika dibandingkan dengan setiap lima kes masalah disfungsi seksual wanita, hanya tiga kes masalah seksual lelaki.

Tetapi yang mendapat lebih perhatian dan keprihatinan ialah kaum lelaki.

Sebetulnya, tindak balas rangsangan seksual wanita lebih kurang sama dengan lelaki.

Apabila wanita itu berhasrat untuk menikmati rangsangan seksual, anggota syahwatnya akan bersedia.

Peningkatan perjalanan darah ke dalam anggota tersebut.

Bibir besar dan kecil akan mengembang dan pembukaan faraj kelihatan renggang.

Keadaan ini menjadi lebih mantap apabila perjalanan darah menjadi lebih lancar dengan peningkatan tekanan darah.

Selain itu, degupan jantung yang meningkat secara langsung mengakibatkan tisu anggota kemaluan mengembang dan selaput mukosa faraj lega dan lembap. Keadaan ini dikenali sebagai fasa rangsangan.

Apabila rangsangan seksual itu sampai ke peringkat kemuncak, wanita akan mencapai klimaks atau kepuasan.

Pada masa yang sama, wanita terbabit mengalami kelegaan rangsangan. Jika dia ingin meneruskan aktiviti tersebut, mengikut kehendak pasangannya dan berdaya meneruskan rangsangan itu dia boleh mencapai kemuncak sekali lagi, atau beberapa kali lagi.

Dalam keadaan kemuncak, pernafasan, tekanan darah dan degupan jantungnya juga dalam keadaan kemuncak. Apabila mencapai klimaks, kesemua tindak balas sistem tersebut menjadi lega.

Dalam keadaan demikian, dia akan kelihatan berpeluh dan ini dikenali sebagai sexual sweat dan mengalami kemerahan kulit muka dan dada yang dikenali sebagai sexual flush.

Wanita terbabit mendapati rangsangan seksualnya mudah berlaku apabila dia menumpukan pada sentuhan.

Sentuhan itu dilakukan sama ada oleh pasangannya atau dilakukannya sendiri pada bahagian tubuh badan yang merangsangkannya.

Bahagian tubuh badan ini dikenali sebagai zon erotik atau erogenous zones.

Sebilangan wanita mampu mencapai ejakulasi ketika dalam kemuncak.

Ini berlaku apabila otot lantai pelvis mencengkam dan mengakibatkan pundi para uretra mencengkam dan mengeluarkan cecair pekat.

Fenomena ini boleh berlaku apabila bahagian langit faraj, iaitu antara dua hingga tiga sentimeter dari pembukaan faraj yang dikenali sebagai G-Spot, mendapat rangsangan yang mencetuskan ejakulasi itu.

Walaupun kebanyakan wanita mampu mencapai klimaks atau orgasma dan sebilangan mereka boleh juga mencapai orgasma berkali-kali, hanya 25 peratus saja daripada mereka yang dapat menikmati orgasma melalui hubungan seks secara penetratif.

Sebilangan besar yang lain memerlukan rangsangan yang lebih atau rangsangan kepada klitoris untuk mencapai orgasma.

Pandangan yang mengatakan bahawa semua wanita dapat menikmati orgasma melalui seks penetratif sebenarnya tidak benar. Ia hanyalah satu atau mitos yang hanya digembar-gemburkan saja.

Gangguan orgasmik atau disfungsi orgasmik berlaku apabila wanita itu jarang atau tidak langsung mencapai klimaks walaupun dia dalam keadaan yang ghairah.

Beberapa kajian yang pernah dijalankan melaporkan 20 peratus daripada masalah disfungsi seksual wanita ialah masalah orgasma atau klimaks.

Ia juga dikenali sebagai dysorgasmia atau anorgasmia, walaupun sebilangan besar daripada wanita mengalami perasaan dingin atau rendah keinginan syahwat (low desire), masalah rangsangan (arousal difficulty) dan kesakitan berkaitan dengan persetubuhan (dyspareunia).

Disfungsi seksual wanita (DSW)

Sememangnya menjadi impian semua wanita yang berpasangan ingin menghayati hubungan silaturahim dengan pasangan masing-masing.

Selain memberi kedamaian minda dan keselesaan tubuh badan, ia juga menyeronokkan jiwa. Ini dapat memberi kepuasan hidup kepada mereka.

Bagaimanapun, terdapat sebilangan wanita yang tidak dapat melakukan hubungan seks dengan pasangan walaupun mereka begitu mesra.

Sebaliknya, mereka lebih selesa dengan cara bukan seksual. Keadaan ini dikenali sebagai sexual aversion. Sekiranya perkara berlaku pada peringkat awal, ia dikenali sebagai sexual aversion primer.

Tetapi, jika berlaku kemudian, dikenali sebagai sexual aversion sekunder.

Mereka akan rasa kurang intim tanpa hubungan seks. Lama-kelamaan hubungan suami isteri menjadi hambar.

Isteri yang mengalami masalah ini akan cuba memberi layanan kepada suami dan akan menurut kehendak suami seketika kerana ingin hamil.

Selepas hamil dan melahirkan anak, dia akan kembali kepada perasaan asalnya tentang hubungan seks dan berharap suami akan kekal dengannya kerana anak.

Selagi masalah yang terpendam ini tidak dapat penyelesaian, rumah tangganya akan mengalami risiko perceraian apabila suaminya tidak dapat terima keadaan tersebut.

Masalah disfungsi seksual yang biasa dialami wanita tertumpu kepada empat perkara iaitu:

* Masalah dingin atau kurang keinginan syahwat (low desire)

* Masalah rangsangan (arousal difficulty)

* Masalah mencapai orgasma (anorgas-mia) atau gagal untuk mencapai kemuncak rangsangan seksual dan

* Kesakitan semasa melakukan hubungan seks (dyspareunia).

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Arkib Blog

Pelawat

Pikat Isteri

Artikel

Catatan Popular