Sakit ketika buang air kecil atau ‘dysuria’

Simptom sakit ketika buang air kecil atau ‘dysuria’ kerap menjadi sebab individu yang mengalaminya merujuk kepada doktor keluarga. Pemeriksaan yang biasa dilakukan doktor ialah ujian air kencing untuk meneliti jika ada tanda atau petunjuk yang boleh dikaitkan dengan masalah itu.

Kencing berasid yang mengandungi sel nanah, hablur dan kuman menandakan jangkitan seperti keradangan salur kencing atau ‘uretritis’ dan keradangan pundi kencing atau ‘cystitis’.
Jika simpton ini dikesan, doktor keluarga akan memberikan ubat yang dapat mengurangkan keasidan air kencing dan antibiotik.

Ubat ini dapat mengurangkan dysuria dan menyelesaikan masalah kencing berasid. Bagaimanapun, jika kebetulan anda mengalami simptom lain, ia tidak akan sembuh begitu saja.

Biasanya, lelaki akan mengalami masalah benjolan atau ketulan, sama ada kecil atau besar, di zakar mereka. Jika ketulan itu berdekatan salur kencing dan anda menekannya, tentu ia terasa sakit ketika anda membuang air kecil.


Jika ketulan itu di luar kawasan salur kencing, ia tidak mengganggu pengeluaran air kecil.

Jika kesakitan ketika kencing masih kekal selepas mengambil rawatan untuk melawaskan pengaliran kencing, anda mungkin perlu dirujuk kepada pakar urologi.

Pemeriksaan urologis lebih teliti. Pakar akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk anggota kelamin anda, dan teliti ketulan itu.

Jika perlu, anda akan menjalani ujian air kencing dan ujian imbasan untuk meneliti anggota kelamin, ketulan itu dan bahagian dalaman seandainya wujud sesuatu yang boleh menjadi punca dysuria seperti infeksi buah pinggang, batu karang atau pundi prostat.

Jika pakar terbabit melakukan pemeriksaan lanjut, air kencing anda diperiksa secara teliti untuk mengesan jenis kuman supaya rawatan lebih tepat diberi.

Memandangkan simptom sakit ketika kencing atau dysuria ada pelbagai sebab dan pemeriksaan biasa tidak memberi apa-apa kebaikan, pemeriksaan lebih teliti perlu dilakukan.

Sudah tentu kos pemeriksaan dan perawatan meningkat. Anda mungkin perlu menjalani pelbagai ujian dan kajian yang dianggap mustahak oleh pakar urologis. Tiada jalan singkat jika masalah anda tidak selesai dengan rawatan biasa.

Kepada mereka yang mengalami sakit seperti ini dan tidak mendapat rawatan sewajarnya selepas berjumpa doktor keluarga, eloklah berjumpa pakar untuk menjalani pemeriksaan lebih teliti.


~ Dr. Ismail Thamby
Metro: 2012/08/12


Info Menarik
Seni Melambatkan Pancutan!
Petua Seks Hebat! Hangatkan ranjang anda!
Isteri Dingin Seks? Rahsia mengghairahkan isteri!
Pelajari Teknik Rahsia Pancutkan Isteri!!
Seni dan Teknik Ciuman Hangat!
Rahsia Kecurangan Pasangan Terbongkar!
Rahsia Malam Pertama
Rahsia Doa Pengasih
Kamasutra Melayu Bergambar

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Pelawat

Pikat Isteri

Artikel

Catatan Popular